skip to Main Content
27 83 87 81 - Telefontid man & tirs mellem 10-12 speciallaegebojacobsen@mail.dk

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kikkertundersøgelse af tyktarmen – koloskopi

Kikkertundersøgelse af tyktarmen foretages for at afsløre, om der er sygelige tilstande i tarmen så som tarmbetændelse, polypper, udposninger, forsnævring eller tarmkræft.

Undersøgelsen udføres gennem endetarmen med et endoskop (en bøjelig og styrbar kikkertslange) hvorigennem den indvendige del af endetarmen og tyktarmen kan undersøges. Gennem kikkerten kan der indføres instrumenter til behandling og udtagning af prøver fra tarmens slimhinde.

Før undersøgelsen

Hvis du lider af andre sygdomme, specielt vedrørende hjerte, lunger og nyrer skal du gøre opmærksom på det, når du aftaler tid til undersøgelsen.

Vi udleverer det udrensningsmiddel du skal bruge eller udskriver recept,  så du kan hente det gratis på nærmeste apotek et par dage før undersøgelsen (mod fremvisning af rekvisitionen). Der medfølger udførlig vejledning.

Oplys venligst om de er i behandling for sukkersyge eller får blodfortyndende medicin.

Generelt anbefales en let bedøvelse til undersøgelsen i form af en indsprøjtning. Derfor må du ikke køre bil i 6 timer, og du skal selv sørge for hjemtransport (f.eks. pårørende, taxa eller Falck).

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen foregår liggende på venstre side. Kikkerten føres ind i tarmen. Under undersøgelsen kan det være nødvendigt at skifte lejring for at lette indføringen af slangen. Selve undersøgelsen varer 15-30 minutter.

På grund af den luft, det er nødvendigt at puste op i tarmen under undersøgelsen, oplever de fleste patienter nogen ubehag i form af trykken og pressen i maven. Luften suges ud igen ved afslutningen.

For at lette undersøgelsen og minimere ubehaget anbefaler vi som nævnt, at der umiddelbart ved undersøgelsens start gives en let bedøvelse i form af en indsprøjtning med afslappende og smertestillende medicin.

Efter undersøgelsen

Du får resultatet af undersøgelsen med det samme. Resultatet af evt. vævsprøver foreligger efter 2 uger.

Du kan spise og drikke almindeligt umiddelbart efter undersøgelsen.

Risiko ved undersøgelsen

Risiko for komplikationer ved koloskopi optræder især i forbindelse med fjernelse af større polypper (som primært er en hospitalsopgave), og består i blødning eller perforation (hul på tarmen). Risikoen er ca. 1 ud af 2000 undersøgelser, og kan medføre, at man må indlægges og opereres akut.

HENT FOLDER SOM PDF- TRYK HER[/vc_column_text][vc_empty_space height="15px"][vc_single_image image="26" onclick="custom_link" img_link_target="_blank" link="http://www.bo-jacobsen.com/wp-content/uploads/2017/09/koloskopi-folder.pdf"][/vc_column][/vc_row]

Back To Top